Παραδοσιακό φαγητό στο Μάλτα

Comino

Τι φαγητό πρέπει να δοκιμάσετε στη Μάλτα; Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό που πωλείται στα τοπικά εστιατόρια;

Αναζήτηση καταλύματος στη Μάλτα

Μαλτέζικη κουζίνα

Η Μάλτα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφική της εγγύτητα με την Ιταλία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η μεσογειακή κουζίνα της είναι εν μέρει παρόμοια με εκείνη της γειτονικής Ιταλίας, με πολλές βελτιώσεις.

Στη Μάλτα μπορείτε να απολαύσετε τόσο τα ζυμαρικά όσο και την πίτσα σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές και γεύσεις. Η πίτσα είναι πραγματικά νόστιμη και τα ζυμαρικά παρασκευάζονται, για παράδειγμα, με τη μορφή ραβιόλι.

Στα μενού υπάρχουν πολλά πιάτα με θαλασσινά. Τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι το λαβράκι, ο ξιφίας, ο τόνος, ακόμη και το δελφίνι. Εκτός από τα ψάρια, μπορείτε να απολαύσετε χταπόδι ή καλαμάρι. Το φαγητό σερβίρεται γαρνιρισμένο και καρυκευμένο με φρέσκα βότανα ή με σάλτσα κρέμας.

Αλλά δεν είναι μόνο η ιταλική επιρροή που είναι αισθητή στα παραδοσιακά πιάτα της Μάλτας. Στο παρελθόν, το φαγητό στη Μάλτα έχει επίσης επηρεαστεί από τη βρετανική, την αραβική, ακόμη και την ινδική κουζίνα.

Τυπικές μαλτέζικες σπεσιαλιτέ

Το εθνικό πιάτο της Μάλτας είναι λαγός με πολλούς τρόπους. Το πιο παραδοσιακό είναι το κρασάτο κουνέλι με πατάτες και λαχανικά, αλλά συχνά σερβίρεται και με ζυμαρικά. Στα εστιατόρια θα βρείτε συχνά αυτό το πιάτο με την τοπική ονομασία "Stuffat tal-fenek".

Το κουνέλι τρώγεται επίσης συχνά στα μαλτέζικα νοικοκυριά, τόσο σε εορταστικές περιστάσεις όσο και στην καθημερινή ζωή.

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο πιάτο στη Μάλτα είναι το φρέσκο θαλασσινό ψάρι, το οποίο θα συναντήσετε σε απολύτως κάθε εστιατόριο. Ο τόνος, ο ξιφίας και το λαβράκι είναι συνηθισμένα ψάρια στα νερά της περιοχής.

Το πιο δημοφιλές ψάρι μεταξύ των ντόπιων είναι το λαμπούκι (γνωστό και ως mahi-mahi ή dorado αλλού). Το πολύ νόστιμο μικρότερο ψάρι μεταναστεύει γύρω από τα νησιά της Μάλτας το φθινόπωρο, ιδίως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, οπότε αυτή είναι η εποχή του χρόνου για να το φάτε φρεσκομαγειρεμένο στα τοπικά εστιατόρια.

Άλλα παραδοσιακά μαλτέζικα πιάτα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Bragioli - ένα ρολάκι από μοσχάρι που παρασκευάζεται με κόκκινο κρασί και γεμίζεται με κάπαρη, ελιές ή αυγά. Ένα αγαπημένο κύριο πιάτο στα μαλτέζικα νοικοκυριά,
  • Σπαγγέτι με αχινό - ένα πολύ δημοφιλές πιάτο σε εστιατόρια που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Ο αχινός είναι μια από τις λιχουδιές της μαλτέζικης κουζίνας και σερβίρεται πιο συχνά με σπαγγέτι, ένα πιάτο που ονομάζεται Spaghetti Rizzi ,
  • Timpana - στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κλασική λαζάνια, ένα ψημένο ζυμαρικό με κιμά και μπεσαμέλ,
  • Ftira - με την πρώτη ματιά ένας αδιάφορος κόμπος ψωμιού, αλλά με την πρώτη γεύση μια αξέχαστη εμπειρία. Πρώτον, το μαλτέζικο ψωμί θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και δεύτερον, η ftira είναι γεμιστή με διάφορα υλικά στο εσωτερικό της, από ελιές, τόνο, κάπαρη μέχρι ντομάτες και πελτέ,
  • Pastizzi - το πιο δημοφιλές σνακ ή "όταν έχετε όρεξη για κάτι μικρό". Πρόκειται για μικρές σακούλες σφολιάτας γεμισμένες με φρέσκο τυρί ρικότα, αρακά, σπανάκι ή ακόμα και σοκολάτα.

Ποτά

Το ασβεστολιθικό υπόβαθρο, η άφθονη ηλιοφάνεια, το κατάλληλο αεράκι και η συνέπεια του καιρού εγγυώνται την καλύτερη σοδειά κόκκινου και λευκού κρασιού κάθε χρόνο. Υπάρχουν αρκετά οινοποιεία στη Μάλτα, με πιο γνωστά τα Marsovin, Meridiana, Delicata και άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις. Όλα παράγουν ποιοτικά κρασιά χωρίς πρόσθετα συστατικά και σε πολύ προσιτές τιμές.

Ημαλτέζικη μπύρα Cisk είναι ελαφριά και ιδανική για το μεσογειακό κλίμα.

Το αναψυκτικό Kinnie Maltese Lemonade είναι πολύ δροσιστικό, η γεύση του μοιάζει με λικέρ από βότανα αλλά χωρίς αλκοόλ. Φτιάχνεται σύμφωνα με μια μυστική συνταγή από τη φλούδα κόκκινων πορτοκαλιών και ένα μείγμα βοτάνων. Το νησί της Μάλτας είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να το δοκιμάσει κανείς.

Με λίγη φαντασία, το Kinnie μπορεί να συγκριθεί με το αυστριακό ποτό Almdudler. Ωστόσο, η γεύση του Kinnie είναι σημαντικά πιο πικρή.

Πώς να φάτε σαν ντόπιος

Στους Μαλτέζους αρέσει να πηγαίνουν σε εστιατόρια, αλλά αναζητούν κυρίως εκείνα που βρίσκονται μακριά από την τουριστική κίνηση, δηλαδή στα περίχωρα των πόλεων ή στην ενδοχώρα.

Τα πανταχού παρόντα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία είναι πολύ δημοφιλή, όπου μπορείτε να φάτε ένα δεκατιανό με pastizzi με καπουτσίνο ή το νόστιμο μαλτέζικο ψωμί ftira.

Συνήθεις τιμές εστιατορίων

Το δείπνο σε ένα εστιατόριο θα σας κοστίσει περίπου 15 EUR ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός ποτηριού κρασί, αλλά το πιθανότερο είναι 20 EUR. Να περιμένετε υψηλότερη τιμή για τα φρέσκα θαλασσινά. Σε γενικές γραμμές, βέβαια, σε εστιατόρια σε παραλίες ή σε ιστορικά κέντρα πόλεων, οι τιμές είναι περίπου 10 έως 20% υψηλότερες από ό,τι σε εστιατόρια που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο της δράσης. Λίγο φθηνότερα στο νησί Gozo.

Διάφορα τοπικά ταχυφαγεία που προσφέρουν πίτσα ή κεμπάπ είναι επίσης δημοφιλή.

Παραδείγματα τιμών:

  • Κύριο γεύμα (κουνέλι ή μπραγκιόλι): 20 EUR έως 25 EUR
  • Ζυμαρικά: 15 EUR
  • Ψάρια και θαλασσινά: 20 EUR σε 30 EUR
  • Pastizzi ή ftira: 1,50 EUR στο 3 EUR
  • Πίτσα ή μενού κεμπάπ (πατάτες + ποτό): 15 EUR
  • Τοπική μπύρα 0,5 λίτρα: 3 EUR up 4,50 EUR
Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.