Ποιο φαγητό πρέπει να δοκιμάσετε στην Ιαπωνία; Τι πωλείται συνήθως στα τοπικά εστιατόρια;
Αγοράστε εισιτήρια για την Ιαπωνία εκ των προτέρων
Ιαπωνική κουζίνα
Επειδή η Ιαπωνία είναι μια εποχιακή χώρα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό σχεδόν σε κάθε μήνα της διαμονής σας. Τα περισσότερα που μπορείτε να συναντήσετε:
soba noodles - ζυμαρικά από φαγόπυρο που σερβίρονται κρύα τους καλοκαιρινούς μήνες (zaru soba) ή ζεστά τους χειμερινούς μήνες. Μια από τις βασικές παραλλαγές είναι η kake soba (ζυμαρικά φαγόπυρου με ζωμό).
Udon noodles - παχιά ζυμαρικά σιταριού κιτρινωπού χρώματος που σερβίρονται ως soba noodles.
Νουντλς ράμεν - η σούπα ράμεν μπορεί γενικά να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, τα νουντλς είναι νουντλς αυγού κινεζικού τύπου, αλλά το ράμεν είναι τόσο δημοφιλές στην Ιαπωνία που οι ντόπιοι το θεωρούν δικό τους. Το πιο σημαντικό πράγμα για το ράμεν είναι ο ζωμός, η παραγωγή του είναι συνήθως μυστική, οπότε κάθε εστιατόριο ράμεν προσφέρει διαφορετικό ζωμό με διαφορετική γεύση, ακόμη και αν πρόκειται για το ίδιο πιάτο. Εκτός από το ζωμό και τα ζυμαρικά, υπάρχουν λαχανικά και κρέας με διαφορετικούς τρόπους.
Gyoza - γεμιστά σακουλάκια με κρέας και λαχανικά, στον ατμό ή τηγανητά.
Tempura - λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια επικαλυμμένα με παρόμοιο τρόπο με το tri-wrap, αλλά το αποτέλεσμα είναι αισθητά πιο τραγανό.
Σούσι - κυρίως ωμά ψάρια με ρύζι και φύκια. Το τυπικό σούσι είναι ένα ρολό από ρύζι και κρέας επικαλυμμένο με φύκια και ονομάζεται maki. Το ρύζι με ψάρι από πάνω είναι το nigiri. Οι ίδιες οι φέτες ωμού ψαριού ονομάζονται σασίμι.
Natto - ζυμωμένα φασόλια σόγιας που έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα. Έχουν πολύ έντονη μυρωδιά και τυπικά έντονη γεύση, οι ξένοι συχνά δεν μπορούν καν να τα γευτούν λόγω της έντονης μυρωδιάς. Ωστόσο, είναι πολύ υγιεινά!
Bentó - μεσημεριανό κουτί, βασικά λίγο απ' όλα. Είναι χαρακτηριστικό να αγοράζετε bentos για το τρένο ή το shinkazen, τα πουλάνε ακριβώς στις πλατφόρμες.
Senbei - κράκερς ρυζιού καλυμμένα με σάλτσα σόγιας και φύκια, παρόμοια με το διάσημο "ιαπωνικό μείγμα" εδώ.
Τσάι - sencha τυπικό πράσινο τσάι, genmaicha - πράσινη ώρα με ψημένο ρύζι, mugicha - τσάι κριθαριού, τσάι matcha σε σκόνη με πικρή γεύση που χρησιμοποιείται κυρίως σε τελετές τσαγιού και ως αρωματικό για γλυκά, κ.λπ.
Αλκοόλ - σάκε - κρασί από ρύζι, ένα τυπικό ιαπωνικό αλκοόλ. Shouchu - ιαπωνικό απόσταγμα γλυκοπατάτας. Μπύρα - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Καραμέλες και γλυκά - τα παραδοσιακά γλυκά φτιάχνονται από ρυζάλευρο, άμυλο και γλυκά φασόλια anko.
Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν τρώτε
Μην βάζετε τα ξυλάκια μέσα στο ρύζι, αλλά τοποθετήστε τα πάνω στο μπολ. Τα chopsticks καρφώνονται στο ρύζι μόνο κατά τη διάρκεια τελετουργιών κηδείας.
Μην χώνετε ξυλάκια στο σούσι, είναι πολύ αγενές. Είναι σύνηθες να τρώτε το σούσι με τα χέρια σας, αν δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε ξυλάκια. Στην Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, το σούσι τρώγεται με τα χέρια από πραγματικούς γνώστες και καλοφαγάδες.
Μην περνάτε το φαγητό από ξυλάκι σε ξυλάκι, αυτό θυμίζει μια άλλη βουδιστική τελετουργία κηδείας, αυτή της λήψης των οστών.
Πώς να φάτε σαν ντόπιος
Το να τρώτε σε τοπικά εστιατόρια είναι ασφαλές. Τα ιαπωνικά πρότυπα υγιεινής είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Τα τοπικά εστιατόρια αυτοεξυπηρέτησης είναι πανταχού παρόντα, όπου παραγγέλνετε σε ένα περίπτερο, πληρώνετε με μια κάρτα και παίρνετε ένα απλό αλλά συνήθως καλό και, κυρίως, πολύ φθηνό γεύμα.
Αυτά τα μπιστρό είναι πολύ δημοφιλή στους Ιάπωνες για μενού πρωινού και δείπνου.